Advertisements
May 23, 2019
  • 3:27 pm Robotică învăţată prin joacă, gratuit, de Ziua Copilului, în Băneasa Shopping City
  • 3:25 pm Conferința anuală de presă 2019, București Bosch a înregistrat o creștere puternică în România
  • 3:23 pm Televizoare începând de la 299 lei pentru clienții Flanco prin programul Rabla pentru electrocasnice
  • 3:22 pm AVON pune în discuție standardele frumuseții clasice într-un panel special la Digital Divas 2019
  • 3:20 pm Poziția ANIS la declarația ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale referitoare la strategia națională pentru Inteligență Artificială
1 vizualizări

Proiectul ProMe de la SIVECO faciliteaza comunicarea si colaborarea intre diferite generatii profesionale, oferind persoanelor mai in varsta posibilitatea de a impartasi tinerilor din experienta lor profesionala.

Proiectul ProMe (PROfessional Intergenerational Cooperation and MEntoring) are ca obiectiv facilitarea schimbului de cunostinte intre persoane care au acumulat o importanta expertiza si experienta profesionala si tinerii aflati la inceput de cariera, prin proiectarea unor instrumente care sa ii sprijine in procesul de colaborarare si comunicare.

Necesitatea proiectului a rezultat in urma unei analize a actualei piete a fortei de munca, a identificarii unei tendinte clare de imbatranire a societatii, a lacunelor privind anumite competente profesionale in randul tinerilor, precum si a necesitatii de a prelungi viata activa a persoanelor in varsta.

Proiectul este finantat prin programul comun de cercetare Asistenta pentru Asigurarea Autonomiei Persoanelor la Domiciliu (AAL), reprezentat in Romania prin Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), fiind coordonat de Universitatea Paris-Lodron din Salzburg.

Partenerii care asigura proiectarea si dezvoltarea sistemului informatic in acest proiect sunt SIVECO Romania, alaturi de Gluck Olanda, iar AGIR (Asociatia Generala a Inginerilor din Romania), NFE (National Foundation for the Elderly, Olanda) si EURAG Austria sunt organizatiile care faciliteaza desfasurarea cercetarilor sociologice la nivelul utilizatorilor finali ai aplicatiei. Promovarea si vizibilitatea proiectului sunt asigurate de Inventya Ltd (UK).

Contributia SIVECO in cadrul proiectului consta in dezvoltarea unei platfome care ofera servicii de mentorat online, menite sa reduca distanta din plan virtual si sa indrume participantii la proiect in gasirea celui mai potrivit mentor, respectiv mentorat.

Din punct de vedere conceptual, platforma ProMe adreseaza trei dimensiuni ale schimbului de cunostinte dobandite: structural, relational si cognitiv. (Nahapiet, Ghoshal, 1999).

Abordarea de tip structural a proiectului este reprezentata prin modalitatile de comunicare online si offline, prin conexiunile pe care  le pot defini utilizatorii (retea de socializare) si prin oportunitatea identificarii unor legaturi viabile de tip transmitator-receptor. Astfel, platforma este accesibila si prin intermediul retelelor de socializare precum Facebook, LinkedIn sau Google si este disponibila online – http://platform.pro-me.eu/, iar accesul si inregistrarea sunt gratuite.

Abordarea de tip relational este reprezentata in platforma ProMe printr-un instrument specific, denumit Intelegere Mutuala/. Cu ajutorul lui, participantii angajati intr-o relatie de mentorat pot stabili reguli, obiective, obligatii cu privire la activitatea si la actiunile pe care le vor desfasura impreuna. Concret, utilizatorii care se inregistreaza pe platforma isi pot completa cu usurinta un profil prin indicarea disponibilitatii in a fi contactati in anumite intervale orare, precum si prin inregistrarea unor informatii referitoare la competentele dobandite, domeniile de interes, varsta, locatie, competente lingvistice.

Din punct de vedere cognitiv, competenta lingvistica reprezinta o conditie necesara de acceptare a unui mentor/mentorat.

Aplicarea in mod corect, coerent si consecvent a fiecareia dintre facilitatile de comunicare descrise anterior determina construirea unei relatii de mentorat viabile. Respectarea principiilor transferului si schimbului de cunostinte creeaza un nou tip de capital intelectual, cel online, acesta reprezentand rezultatul imediat al unei relatii de mentorat productive”, declara Otilia Bularca, Project Manager.

De altfel, in perioada de testare a proiectului cu utilizatori reali, s-a observat un interes crescut fata de serviciile oferite de platforma atat in randul persoanelor in varsta, cat si al persoanelor fara experienta anterioara in ceea ce priveste mentoratul.

Trebuie mentionat faptul ca platforma ProMe nu este dedicata exclusiv persoanelor in varsta, deoarece accesarea aplicatiilor de catre utilizatori, indiferent de varsta, este una comoda si facila, designul platformei fiind prietenos si atractiv.

Advertisements
admin

Redactor online cu o experiență de aproape zece ani.

RELATED ARTICLES
LEAVE A COMMENT

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: