UTILE. Un fost recrutor de la Apple vorbeste despre partea mai putin placuta a angajarilor „pentru integrare culturala”

Unii angajatori vor sa recruteze anumite persoane, pentru o mai buna integrare si potrivire culturala, insa lucrurile nu sunt intotdeauna vopsite in alb si negru.

In calitate de sef, pare normal sa-ti doresti ca angajatii sa se afle intr-o armonie culturala, in cadrul companiei.

Totusi, Rachel Bitte, director in cadrul companiei producatoare de software pentru recrutare Jobvite, spune ca exista o latura mai putin discutata a practicii mai sus amintite.

„Cred ca firmele trebuie sa fie atente”, spune Bitte, care a lucrat timp de 20 de ani la Apple si Intuit, in departamentul de HR. „Ce inseamna „potrivit pentru compania ta”?”

E o intrebare importanta. Ce inseamna angajatul potrivit pentru compania ta? E simplu sa spui ca alegi oamenii in functie de personalitatea si valorile lor. Bitte sustine insa ca e mai usor pentru managerii HR sa permita unele neconcordante (involuntare), pentru a forta termenul de „candidat POTRIVIT pentru o companie”.

„Exista tot felul de diferente, care se nasc in subconstient. Aceasta persoana a mers la aceeasi universitate ca si mine. Exista un dezechilibru intre sexe. Intre rase. Intre limbi”, spune Bitte.

Termenul de „culture fit” va permite companiilor sa justifice decizia de a angaja oameni care arata, gandesc, se comporta ca restul colegilor de la birou.

Un studiu recent arata ca managerii HR neinstruiti cauta mai degraba „prieteni si colegi, cu care sa se joace”, decat oameni cu experienta in vederea ocuparii postului respectiv.

Va rezulta un mediu de munca omogen, cand vine vorba despre contextul socioeconomic, rasa si sex. Concentrarea asupra potrivirii culturale submineaza sansele unor candidati buni.

Cand vine vorba de firmele de servicii elitiste, profesionale, terenul de joaca este dominat de cei care traiesc intr-un context privilegiat, potrivit cu respectiva companie.

Astfel, unii manageri HR vor miza pe un candidat care a practicat sport, in detrimentul unuia care nu a cochetat decat cu cartile si computerul.

O asemenea strategie poate fi nociva, mai ales in cazul companiilor din aria IT&C, spun specialistii. Daca angajezi oameni care sa se integreze intr-o cultura corporate deja viciata, vei pierde multi posibili angajati buni, care nu se incadreaza in normele demografice – sau care prefera sa lucreze intr-un mediu profesionist, nu prietenos.

Din nefericire, spune Bitte, angajatorii au la dispozitie un timp limitat si se bazeaza doar pe CV-uri si interviuri. Cand vine vorba de recrutare in IT, angajatorii trebuie sa isi reglementeze propriile convingeri, inainte de a da ochii cu candidatii.

„Ma intreb unde se va ajunge. Companiile au inceput sa angajeze mai des pe baza de aptitudini, decat pe baza de context socio-profesional”, explica Bitte.

foto: https://media.licdn.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s