Advertisements
December 7, 2019
  • 7:01 am World PR Report 2020: 3.600 de manageri din întreaga lume vorbesc despre reputaţie şi tendinţele în comunicare
  • 7:00 am Mastercard introduce Identity Check™, soluția care asigură securitatea crescută a tranzacțiilor online
  • 5:49 pm Startarium: 10 idei de afaceri lansate în crowdfunding cu mai puțin de 10.000 de euro
  • 5:48 pm De Black Friday, clienții care achită cu Mastercard sau Maestro pot câștiga un BMW I3
  • 3:49 pm Electrogrup dezvoltă, în premieră, o rețea 5G pe teritoriul Olandei
139 vizualizări

La prima vedere, scriu cei de la Financial Times, Romania nu ar parea o gazda pentru start-up-urile care dezvolta tehnologii de ultima generatie. Chiar si turistii frecventi o asociaza cu muntii misteriosi, bisericile medievale si gropile din asfalt.

Dar achizitia firmei romanesti Vector Watch de catre compania americana Fitbit, din ianuarie 2017, pare sa confirme ca forta de munca inteligenta a Romaniei, o piata in crestere si statutul de membru UE o transforma intr-o destinatie europeana promitatoare pentru investitorii tehnologici, scrie FT.com.

Minusul este reprezentat de mediul de finantare nu tocmai propice, dar un val de contracte recente indica faptul ca Romania creste in acest sens.

„Ceea ce mi se pare cel mai impresionant si incurajator este numarul activ al antreprenorilor tech tineri, copii de 20 de ani, care au imaginatia si puterea de a provoca un ecosistem global de start-up-uri”, spune Eric Friedman, cofondatorul Fitbit. „Evolutia scenei start-up-urilor tech in Romania este foarte pozitiva. Noile fonduri de investitii si investitorii de tip angel sustin acest mediu”.

Achizitia Vector Watch este o dovada vie a potentialului romanesc. Lansata in 2015 de antreprenorul roman Andrei Pitis, compania a castigat atentia internationala pentru ceasurile sale, care au baterii cu o durata de viata de 30 de zile, ofera functionalitati multiple si un design atragator. Prin achizitie, Fitbit nu a inteles doar adaugarea unor produse in gama sa – spune Friedman – ci si imbunatatire prezentei in Europa, cu ajutorul Vector Watch, care este activa in 27 de tari. Mai mult, Vector a ajutat Fitbit sa isi majoreze prezenta in Orientul Mijlociu si Africa si sa infiinteze un centru de dezvoltare la Bucuresti.

De multi ani, Romania a devenit o destinatie excelenta pentru externalizare IT, cu avantajele competitive ale pietei domestice.

„Exista multi oameni care au capacitati tehnice si stiu sa dezvolte software in Romania”, spune Mircea Vadan, un antreprenor tehnologic si fondator al Cluj Startups. „Comparativ cu majoritatea tarilor est-europene, Romania are avantajul numerelor – are mai multe resurse umane. E mai usor sa gasesti oameni buni aici. Faptul ca face parte din UE reprezinta un avantaj fata de Ucraina, care are multi oameni talentati, dar trece printr-o perioada grea”.

Antreprenoriatul romanesc a fost incurajat de cererea pentru profesionisti foarte capabili. Cand o companie esueaza, angajatii isi gasesc rapid alte locuri de munca. Mai mult, chiriile sunt relativ scazute – la jumatate fata de cele din Berlin, potrivit InvestRomania. Salariile, chiar daca au crescut, raman la o limita decenta in contextul standardelor europene. De exemplu, venitul anual mediu al unui dezvoltator de soft in Romania este de 17.000 euro.

In 2016, start-up-urile romanesti au strans 11,3 milioane euro, in timp ce valoarea totala a exit-urilor a fost de 72 milioane euro, potrivit lui Bogdan Ceobanu, fost antreprenor roman, care acum face parte din divizia de start-up-uri si inovatie a Comisiei Europene. 30 milioane euro a fost finantarea obtinuta de UiPath, un dezvoltator de soft pentru automatizare. Compania are clienti multinationali importanti.

Un alt start-up romanesc de succes este Clever Taxi, un dezvoltator de aplicatii ride-hailing, cumparat in iunie de mytaxi, firma celor de la Daimler, pentru o suma neprecizata. Clever Taxi a fost infiintata in 2010 si are acum 17000 de soferi in baza de date si 600000 clienti in toata Romania.

Companiile de peste hotare au tot mai des „ADN romanesc”. Cand Facebook a cumparat start-up-ul de optimizare a reclamelor video LiveRail, pentru 400-500 milioane dolari, in 2014, guvernul roman si presa au precizat ca fondatorii sunt romani si compania avea un birou la Cluj. De asemenea, platforma sociala UberVU, cumparata de compania canadiana de social media HootSuite pentru 15-20 milioane dolari in 2014, a fost infiintata de romani.

„O buna parte din finantare vine din partea statului si mediul public, fie ca vorbim despre granturi sau prin facilitati fiscale. Comunitatea business angel este slab dezvoltata si nu foarte bine organizata. Ii lipseste transparenta si aici se desfasoara putine tranzactii”, spune Peter Barta, angel investor si managerul unui fond VC.

Potrivit lui Vadan, fondatorul Cluj Startups, finantarea de serie A, cu valori de 50000-100000 euro, respectiv 300000-500000 euro.

Exista insa si jucatori foarte activi in Romania – cum ar fi Gecad Ventures, care a iesit din afacerile Vector Watch si RAV Antivirus (vandut catre Microsoft in 2003). Totusi, investitiile de tip venture capital in Romania echivaleaza cu doar 0,001% din PIB, fata de media UE de 0,027%, potrivit Invest Europe.

Multe start-up-uri s-au orientat astfel catre multifinantare, prin intermediul platformelor globale, gen Kickstarter si Indiegogo. Barta aminteste de exemple de succes, precum Sound Herose, care a strans aproape 500000 euro pentru a dezvolta un difuzor Bluetooth si dezvoltator de smartwatch-uri Dagadam Watch, care a obtinut 140000 euro.

Adrian Pica, jurnalist tehnologic si expert in start-up-uri, spune ca ar fi mai multi investitori angel, daca finantatorii ar simti ca mediul de afaceri este propice si genereaza venituri. El spune ca exista prea multi antreprenori fara experienta dezvoltarii unui business.

UiPath nu este singura poveste de succes din zona finantarii tech in Romania. In aprilie, compania tehnologica din domeniul turismului dcs plus a strans 6,2 milioane dolari de la investitori. Anul trecut, Fondul European de Investitii si ministerul pentru fonduri europene roman au semnat un acord pentru injectarea a 40 milioane euro in acceleratoare si fonduri pentru companiile inovatoare. Vadan sustine ca acest lucru „va schimba, probabil, ecosistemul de investitii”.

foto: techcabal.com

sursa text eng: FT.com.

Advertisements
admin

Redactor online cu o experiență de aproape zece ani.

RELATED ARTICLES
LEAVE A COMMENT

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: