Advertisements
December 9, 2019
  • 7:01 am World PR Report 2020: 3.600 de manageri din întreaga lume vorbesc despre reputaţie şi tendinţele în comunicare
  • 7:00 am Mastercard introduce Identity Check™, soluția care asigură securitatea crescută a tranzacțiilor online
  • 5:49 pm Startarium: 10 idei de afaceri lansate în crowdfunding cu mai puțin de 10.000 de euro
  • 5:48 pm De Black Friday, clienții care achită cu Mastercard sau Maestro pot câștiga un BMW I3
  • 3:49 pm Electrogrup dezvoltă, în premieră, o rețea 5G pe teritoriul Olandei
140 vizualizări

Autor: Iulian Stanciu, shareholder si CEO eMAG
Sursa text en: naspers.com

Am inceput prima afacere in urma cu 18 ani, pe cand aveam doar 22 de ani si inainte sa termin facultatea. Am inceput sa vand computere dintr-un apartament mic. Imi place sa vorbesc, sa creez procese si tehnologie, astfel incat mi-a suras dintotdeauna munca in aceasta industrie.

In 2009, am avut ocazia sa cumpar o parte din eMAG. Eram incantat de potentialul companiei si am acceptat provocarea. La acea vreme, eMAG era o companie mica de comert electronic, focusata pe domeniul IT, avand venituri lunare de sub 2 milioane de euro. Oamenii au spus ca sunt nebun, pentru ca am parasit compania pe care o aveam, dar am visat sa trec granitele tehnologice. Am avut o viziune prin care eMAG-ul urma sa devina, intr-o zi, locul de unde oamenii puteau cumpara ORICE.

In 2012, am primit finantare de la Naspers, contra unui procent de 70% din eMAG si investitia ne-a ajutat sa ducem eMAG la un alt nivel al succesului. Naspers ne-a oferit luxul de a avea un plan pe termen lung, pe 10 ani.

Cand ai ocazia sa privesti atat de departe in viitor, poti cladi ceva care sa schimbe definitiv piata. Am decis sa investim in tehnologie. Azi avem 700 de oameni concentrati in directia dezvoltarii de produse si IT si in ultimii cinci ani am ajuns de la 100 milioane de dolari la un miliard de dolari.

Chiar daca inca mai avem multe de facut, cand privesc inapoi asupra carierei mele, gasesc multe lectii de pe urma carora am avut multe de invatat. Afacerile reprezinta o experienta de invatare pe toata durata vietii. Nu incetezi niciodata sa inveti ceea ce inseamna afacerea ta, despre noi tehnologii, despre oameni. Daca vrei sa cresti, sa schimbi lumea sau o mica parte din societate, trebuie sa te adaptezi.

De fiecare data cand antreprenorii tineri imi cer sfaturi, le spun ca gasirea partenerului potrivit este esentiala – asa cum am reusit cu Naspers – deoarece de aici vor veni resursele pentru transpunerea viziunii in realitate. Un partener bun va poate oferi instrumentele necesare pentru explorarea pietelor -daca vrei sa devii un brand global, extinderea trebuie realizata, chiar din momentul in care business-ul este pregatiti pentru asa ceva.

Cand am venit la eMAG, am stabilit obiective foarte ambitioase si am avut misiunea de a construi un serviciu pe care clientii sa-l iubeasca. Daca nu am fi acceptat din timp provocarea, nu am fi ajuns aici.

Este esential nu doar sa gasesti oamenii potriviti, ci si sa ii delegi. La varsta de 25-26 de ani, am stat in spital 2 saptamani din cauza extenuarii – doar pentru ca nu am delegat pe altcineva.

Mi-am dat seama ca trebuie sa am incredere in oameni, sa impart responsabilitatea. Un singur individ nu poate conduce singur o companie emergenta. Echipa de management trebuie sa functioneze ca un tot unitar.

Totodata, cash flow-ul reprezinta o ingrijorare care poate transforma o afacere. Cand a venit criza financiara globala din 2008, multi jurnalisti au sustinut ca Romania va fi ferita, datorita distantei fata de SUA. In ciuda acestor previziuni, m-am asigurat ca firma mea este puternica si ne-am pregatit pentru cel sumbru scenariu. Am prezic ca industria IT va scadea cu 30% (a scazut cu 50%!) si mi-am ajustat inventarul, cheltuielile, angajamentele, pentru a tine business-ul pe o piata volatila. Cand a venit criza, am fost pregatiti.

Nu va temeti de esecuri si incercati mereu lucruri noi. Esecul va va ajuta sa invatati – si amintiti-va ca adevaratul succes merge mana in mana cu riscul. Modul in care abordezi situatiile dificile va face diferenta!

Advertisements
admin

Redactor online cu o experiență de aproape zece ani.

RELATED ARTICLES
LEAVE A COMMENT

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: