Advertisements
December 10, 2019
  • 5:35 pm Vodafone introduce cartele SIM cu dimensiune injumatatita pentru a reduce deseurile plastice
  • 7:01 am World PR Report 2020: 3.600 de manageri din întreaga lume vorbesc despre reputaţie şi tendinţele în comunicare
  • 7:00 am Mastercard introduce Identity Check™, soluția care asigură securitatea crescută a tranzacțiilor online
  • 5:49 pm Startarium: 10 idei de afaceri lansate în crowdfunding cu mai puțin de 10.000 de euro
  • 5:48 pm De Black Friday, clienții care achită cu Mastercard sau Maestro pot câștiga un BMW I3
144 vizualizări

Pentru al zecelea an la rand, SeeNews (www.seenews.com), furnizorul de stiri din zona afacerilor si cercetari de piata pentru sud-estul Europei, a lansat clasamentul celor mai profitabile companii din regiune in 2016.

Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania, Slovenia, Serbia si Croatia sunt economiile analizate in noul clasament SEE NEWS. Romania este reprezentata de 59 de companii in SEE TOP 100 RANKING, in crestere fata de 55, cate au fost in anul anterior.

Companiile din Romania, cea mai mare si performanta economie analizata in regiune, au dominat toate clasamentele. Cea mai mare companie in privinta veniturilor totale, raportat la clasamentul mentionat, vine tot din Romania si este Automobile Dacia, unitate a Groupe Renault. Compania si-a majorat veniturile cu 8%, la 4,619 miliarde euro si si-a crescut profitul net la 100,5 milioane euro, de la 99 milioane euro, valoarea inregistrata in 2015, precizeaza clasamentul SEE NEWS. (stirea completa aici)

In clasament se regasesc mai multe companii telecom si automotive romanesti, care au departamente IT&C puternice. Acestea sunt: Orange Romania SA (locul 27 in 2016 vs locul 31 in 2015), RCS&RDS SA (locul 46 in 2016 vs locul 56 in 2015), Vodafone (locul 48 in 2016 vs locul 49 in 2015) si Continental Automotive Romania (companie nou-intrata, ocupand locul 51).

IT-ul, retailul, imobiliarele, printre fruntasele scenei M&A (fuziuni si achizitii) in Europa de S-E

Potrivit lui Robin Jowitt, EY Capital Transformation Leader, CSE, deal-urile M&A au crescut semnificativ in Europa de S-E in ultimii zece ani si piata valoreaza undeva la 6 miliarde dolari. Domeniul IT&C a fost in mod traditional foarte activ in tari precum Romania, foarte deschis la tranzactii si va creste si pe viitor.

Pe masura ce entitatile locale continua sa creasca, vor deveni atractive pe „radarul” investitorilor. Romania va continua sa ramana principala piata de IT din Europa de S-E.

Studiul complet poate fi consultat AICI

Piata IT in 2016: Platformele tehnologice domina cresterea

Potrivit lui Neli Vacheva, IDC Bulgaria Country Manager, pietele IT din Europa de S-E sunt foarte dependente de performanta vanzarilor hardware. Piata PC-urilor s-a contractat cu 13,63% in 2016, ca si cea a tabletelor, care a scazut cu 23,10% (dolari americani).

Companiile din zona third platforma (cloud, social media, mobil, BigData) si-au focusat investitiile in zona inlocuirii infrastructurilor invechite IT, pentru a imbratisa fenomenul mobility si cloud.

Vanzarile de dispozitive sunt dominate de cele mobile. Piata serviciilor tehnologice in Europa Centrala si de Est valoreaza 14 miliarde de dolari, iar serviciile cloud reprezinta o zecime din total.

Cota de piata a smartphone-urilor 4G a fost mai mare in Serbia, Bulgaria si Romania (63,8%). Pretul mediu al unui smartphone in 2016 a fost de 200 dolari americani la nivel european.

cagr market itcagr 2

Studiul complet poate fi consultat AICI

Advertisements
admin

Redactor online cu o experiență de aproape zece ani.

RELATED ARTICLES
LEAVE A COMMENT

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: