Liudmila Climoc, CEO Orange România: Cred în ideea de „servant leader”

271 vizualizări
Leadershipul și tehnologia au fost considerate multă vreme apanajul bărbaților, iar când cele două concepte se combină, creează o citadelă greu de cucerit. Peter Drucker, o autoritate în domeniul managementului şi leadershipului, susține însă că „timpurile se schimbă în conformitate cu trăsăturile feminine”, anticipând că viitorul aparține leadershipului feminin.

Femeile lider din România au din ce în ce mai multă putere, iar tehnologia este unul dintre domeniile în care tot mai multe femei excelează în poziții de top. Cu ambiție, creativitate, curaj, asumare și perseverență. Dar și cu atitudinea, viziunea și capacitatea de a transforma provocările și obstacolele inerente cu care se confruntă un lider în veritabile puncte forte. Probabil de aici și puterea de a schimba în bine lumea din jurul lor, mai ales când au puterea de decizie și influența unui lider.

Cu atât mai mult cu cât tehnologia este mediul cel mai favorabil schimbărilor de paradigmă de orice fel. Și cum mare parte dintre funcțiile leadershipului se concentrează exact pe a crea o lume nouă, de a modela atititudini și comportamente noi, de a defini un stil de viață în care oamenii să se regăsească și la care să adere, de a crea punți de legătură între semeni din ce în ce mai diverși, cooptarea tot mai multor femei în domeniul tehnologiei vine ca o tendință firească.

Liudmila Climoc  întruchipează perfect imaginea „timpurilor care se schimbă în conformitate cu trăsăturile feminine“, tot mai întâlnită în lumea tehnologiei de vârf.

Abordarea înțeleaptă, de lider care a experimentat culturi diferite de țară, într-un domeniu pentru care schimbarea este o constantă, e o invitație la a ne împărtăși stilul de leadership care a consacrat-o, cel puțin până acum: „Rolul unui lider e de a crea un cadru prielnic, un mediu sănătos pentru oamenii din echipă, astfel încât să poată inova și pune în aplicare ideile. Cred în ceea ce unii numesc „servant leader” – liderul facilitator, care se asigură că echipa are toate mijloacele necesare pentru a-și atinge potențialul, pentru a performa. Cheia succesului este lucrul în echipă. Tocmai de aceea, cred cu tărie că performanța foarte bună se bazează pe efortul comun. Iar pentru asta, e nevoie de colaborare, de deschidere la a auzi mai multe perspective şi a te menține pozitiv în fața provocărilor. Toate strategiile de leadership bune se formează având la bază un management implicat în mod constant, căruia îi pasă, nu un lider care face eforturi eroice pentru a salva punctual o situație. O întrebare foarte bună pe care orice lider ar trebui să și-o adreseze constant este <<Poziția de top este cea mai bună pentru a înțelege ce se întâmplă la bază?>>, a declarat Liudmila Climoc, pentru cariereonline.ro.

Continuarea pe cariereonline.ro

Advertisements