Advertisements
September 16, 2019
  • 5:21 pm Programul Microsoft for Startups susține startup-urile specializate în dezvoltarea de sisteme de condus autonom
  • 5:18 pm Ai de recuperat TVA din alt stat UE? Vezi până când poți să depui cererea de rambursare
  • 5:15 pm Konica Minolta devine partener autorizat HPE Business
  • 5:14 pm Programul Bursele ANIS 2019 a strâns un fond de premiere de 60.000 euro. Cadrele didactice mai au 4 zile pentru a se înscrie
  • 5:11 pm Ce tipuri de trainiguri aleg companiile pentru instruirea angajaților
78 vizualizări

Potrivit unei analize Smartree România, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR, 54% dintre clienții companiei vor recurge la mărirea veniturilor brute acordate angajaților, astfel încât aceștia să beneficieze de aproximativ aceleași salarii nete ca cele din 2017. Smartree procesează 600.000 de angajați anual și are aproape 200 de clienți, în majoritate companii multinaționale, dar și companii cu capital integral românesc.

Începând cu luna februarie, salariile angajaților din România se vor modifica ca urmare a recentelor schimbări legislative. Aceste modificări au determinat companiile să își direcționeze atenția la sfârșitul anului trecut către planificările bugetare legate de salarii.

„Pentru a lua decizia dacă vor recurge la modificările veniturilor brute ale angajaților, o parte din clienții Smartree au apelat la serviciile de prognoză oferite de compania noastră pentru a determina impactul intern și a lua cele mai bune decizii în cunoștință de cauză. Noi le-am furnizat mai multe variante de calcul salarial comparativ, pornind de la situația nou creată pentru a ajunge la estimări cât mai precise”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Potrivit datelor companiei, mai bine de jumătate dintre clienții Smartree, respectiv 54%, vor recurge la mărirea veniturilor brute pentru a păstra aproximativ aceleași salalarii nete ca cele de anul trecut. Dintre aceștia, 51% vor modifica salariile brute prin act adițional la contractul de muncă, 46% vor compensa diferențele rezultate prin acordarea unor prime brute, iar 3% dintre clienți vor folosi în paralel două sau mai multe dintre variantele prezentate mai sus, ceea ce înseamnă că o parte din salariați vor avea salariul modificat printr-o creștere a brutului, iar o altă parte prin acordarea unei prime.

Restul clienților Smartree, respectiv 45%, au ales ca, cel puțin la nivelul lunii ianuarie, fie să nu opereze modificări la nivelul salariilor, fie urmează să ia o decizie finală în perioada imediat următoare. Există și un client al Smartree ai cărui salariați nu vor fi afectați de această lege, întrucât salariile angajaților sunt negociate luând în considerare nivelul net.

Potrivit reprezentanților Smartree, în multe domenii de activitate există un echilibru, procentual vorbind, între cei care au decis să mărească salariile brute ale angajaților și cei care pentru moment nu își asumă nicio inițiativă în această direcție. Companii din arii de activitate precum construcții și materiale de construcții, echipamente și infrastructură IT, oil&gas, pharma, servicii, consultanță IT și dezvoltare software au ales să mărească salariile angajaților. Clienți ce au ca obiect de activitate servicii medicale, servicii financiare, telecomunicațiile sau companiile din industria fashion au decis să recurgă la păstrarea veniturilor brute pentru moment sau nu și-au comunicat încă intențiile.

Toate aceste măsuri vin după intrarea în vigoare, la data de 1 ianuarie 2018, a noilor prevederi legislative ce vizează modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Schimbările prevăd trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Printre altele, Guvernul a adoptat și scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Contribuţiile sociale şi de sănătate vor fi în continuare reţinute de angajator şi virate statului de către angajator, astfel banii nu vor ajunge la angajat decât scriptic, pe statul de plată.

Advertisements
admin

Redactor online cu o experiență de aproape zece ani.

RELATED ARTICLES
LEAVE A COMMENT

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: