SHOPPING ONLINE: Noile norme UE privind livrarea transfrontalieră a coletelor

Cumpărătorii online beneficiază de o mai mare transparență a prețurilor cu noile norme UE privind livrarea transfrontalieră a coletelor.

Preţurile ridicate de livrare pentru serviciile transfrontaliere reprezintă unul dintre principalele obstacole pentru cumpărătorii online şi comercianţii electronici. Tarifele pentru coletele trimise dintr-o ţară UE în alta pot fi de cinci ori mai mari decât preţurile interne. Există diferenţe mari atunci când se expediază un pachet din două ţări UE către aceeaşi destinaţie. De exemplu, trimiterea unui pachet de 2 kg din Belgia în Italia ar costa 32,8 euro, în timp ce acelaşi pachet trimis din Olanda în Italia ar costa 13 euro.

Lipsa transparenţei în acest sector poate încuraja operatorii poştali să perceapă preţuri nejustificat de mari, ceea ce ar putea descuraja firmele mici să facă comerţ cu alte ţări din UE. Astfel, consumatorii nu pot alege în cunoştinţă de cauză şi nu au acces la o gamă mai largă de produse, mai afectaţi fiind clienţii din zone îndepărtate. Acest lucru afectează şi pe cei care trimit un pachet prietenilor şi familiei într-o altă ţară a UE.

Noul regulament:

– consumatorii şi comercianţii electronici vor avea posibilitatea de a verifica lista de preţuri şi de a căuta cele mai bune oferte pe un site special

– serviciile de curierat vor trebui să ofere clienţilor informaţii clare cu privire la preţurile şi condiţiile de livrare

autorităţile poştale naţionale vor colecta date de la companiile de transport pentru a monitoriza piaţa şi a evalua tarifele nejustificat de mari.

– Parlamentul European a aprobat un regulament pentru a face piaţa de transport transfrontalier a coletelor mai transparentă şi mai competitivă şi pentru a reduce barierele pe care le întâmpină consumatorii şi comercianţii online atunci când cumpără produse online în UE. Împreună cu eliminarea blocării geografice, aceste noi reguli îmbunătăţesc drepturile cumpărătorilor online.

SURSA: eccromania.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s