Advertisements
December 13, 2019
 • 5:35 pm Vodafone introduce cartele SIM cu dimensiune injumatatita pentru a reduce deseurile plastice
 • 7:01 am World PR Report 2020: 3.600 de manageri din întreaga lume vorbesc despre reputaţie şi tendinţele în comunicare
 • 7:00 am Mastercard introduce Identity Check™, soluția care asigură securitatea crescută a tranzacțiilor online
 • 5:49 pm Startarium: 10 idei de afaceri lansate în crowdfunding cu mai puțin de 10.000 de euro
 • 5:48 pm De Black Friday, clienții care achită cu Mastercard sau Maestro pot câștiga un BMW I3
155 vizualizări

Infractorii cibernetici profita de perioada examenelor din timpul verii, oferind servicii la negru de accesare si falsificare a notelor, online. De asemenea, se asigura ca aceste servicii sunt usor de gasit la o cautare rapida pe Internet, dupa cum au descoperit cercetatorii Kaspersky.

Stirile despre tineri care patrund in sistemele scolare pentru a schimba notele, pentru a-si imbunatati prezenta la cursuri sau pentru a intrerupe testele nu sunt noi, la fel cum nu este nici disponibilitatea unor false certificari si diplome. De-a lungul anilor, a fost creata o industrie neagra infloritoare, facilitand inselaciunea atunci cand vine vorba de realizarile academice. Aceasta include forumuri de discutii, ghiduri si videoclipuri. Cercetatorii Kaspersky au decis sa analizeze mai atent aceste fraude din domeniul educatiei.

O singura cautare online, pe 12 iunie, a dezvaluit imediat un furnizor de servicii de hacking de note si diplome false, cu un formular de comanda usor de accesat, care permite clientului sa aleaga domeniul, nivelul si institutia emitenta.

Cercetatorii au analizat, de asemenea, unele dintre cele mai utilizate sisteme informatice scolare si au constatat ca, in afara de un istoric al bug-urilor raportate, multe se bazeaza doar pe nume de utilizatori si parole pentru a autentifica accesul elevilor, al parintilor si al profesorilor – ceea ce le face ingrijorator de usor de spart folosind date de autentificare furate sau reutilizate.

Pe masura ce sistemul de educatie devine mai digitalizat, tehnologia care sprijina procesul de invatare ofera noi oportunitati, chiar si pentru hackerii nu foarte priceputi, iar cei care nu doresc sa actioneze singuri pot gasi online un serviciu de hacking. Cercetarea noastra a descoperit, de asemenea, un furnizor de pe piata neagra care, in schimbul unei taxe, creeaza o diploma falsa, la alegere. Pentru majoritatea tinerilor care lucreaza pentru a-si lua examenele, precum si pentru scolile si colegiile unde invata, o astfel de inselaciune poate fi foarte demoralizanta – ca sa nu mai vorbim de faptul ca frauda educationala este o fapta penala. Profesorii nu sunt specialisti in securitate si e posibil sa nu stie sau sa nu-si aminteasca ce trebuie sa faca, dar, din fericire, exista niste pasi simpli pe care institutiile educationale si angajatorii care doresc sa verifice realizarile le pot lua, pentru siguranta”, a declarat David Jacoby, security researcher la Kaspersky.

Kaspersky recomanda urmatoarele masuri pentru a proteja sistemele si tinerii impotriva fraudei din educatie:

 • Daca o diploma pare suspecta, verificati-o la institutia emitenta, deoarece acestea detin evidenta oficiala a diplomelor emise
 • Introduceti o forma de autentificare in doi pasi pentru sistemele informatice, mail ales pentru cele conectate la Internet si in special pentru accesul la evidentele despre elevi, note si evaluari. Stabiliti controale de acces puternice si adecvate, astfel incat sa nu fie usor ca un hacker sa se deplaseze lateral prin sistem.
 • Organizati cursuri de instruire in domeniul securitatii pentru personal, explicand cum sa implementeze si sa utilizeze in siguranta parolele.
 • In campus, asigurati-va ca aveti cel putin doua retele wireless separate si securizate, una pentru personal si una pentru studenti, si inca una pentru vizitatori – daca este nevoie de ea.
 • Nu cadeti prada tentatiei de a pune totul online sau pe portalul web, daca nu e neaparat sa fie acolo.
 • Introduceti politici serioase privind parolele pentru personal si incurajati pe toata lumea sa-si pastreze doar pentru ei datele de autentificare.
 • Utilizati o solutie de securitate fiabila, pentru protectia impotriva unei game largi de amenintari.

Cititi mai multe pe aceasta tema pe Kaspersky Daily.

Advertisements
admin

Redactor online cu o experiență de aproape zece ani.

RELATED ARTICLES
LEAVE A COMMENT

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: